[k][a][m][i]

Saturday, 10 September 2011

lu pikir la sendiri der~~

assalamualaikum semua ...
ok entri kali nih tamoo bebel lelame k ... just nk korg pikir guna hati dan akal korang ... melalui 2gmbr bwh nih je korang pikir la sendiri .. mmg korang ade hak nk pkai tdung or ta ... tp korang tade hak untk halang hukum ALLAH ...

sekian , i love u all =)

Tuesday, 6 September 2011

raya kami bersama , LotOfLurf ...

assalamualaikum semua ....
wowww agk lme tak jenggah rumah pondok ni .... mklum la cuti lame ... bru naik ari ni ... so tade mse la nk update cte2 snsasi spnjang rye .... skrg bru ade mse ... insyaALLAH ana akn crite kn peristiwa2 spnjang syawal ni ... ana cuti 2ary b4 raye ... so da agk bz la kn .... kms tuh kms nih .... sbb ana surg je ank prmpuan yg tnggl ... so kne kms surg2 ... dgn pnuh excited lap tingkap tanpa sedar tgn terluka ... =( , da la ta boleh tgk drh wokk .. ta cye ?? hah , tgk nty ade pix tgn b'plaster ok .... mlm ke2 b4 rye g jb amik ank sdre .... sbb suh tlg2 ape yg ptot kn ... mudah cket kje .... so last pose pon kmas lg ... selalu nye mk ana msk mse last pose ... tp taun nih msk mlm rye plak ... sbb agk was2 la kn pose 29 hari je ... ye tak ?? so lpas dngr p'gumuman trus la b'tngkus lmus mk n akk msk ... tugas ana kat dpn kms ape yg ptot ... dri bntang kapet smpai la ke msuk kn kuih dlm blng , sume mlm tuh jgak setel ... dlm pnt2 kms tuh , snap2 jgak la pix kn ... mklum la ade BF baru ... BF tuh bkn boyfiee ... boyfiee da ade 1 ckup la ... nih BF bru nikon ... HAHA ! sbb ape pnggl BF ? sbb ana mmg da lme ngidam nk kn nikon nih ... akhirnye dpt jgak hasil k'sbran yg mmg ta tau sbr .... ana amik nikon 2hari b4 rye jgak ... amik model D90 ... mls nk heboh awl2 ... sbb cre ana , brg blm ade jgn nk smbng lebih .... ana bgtau kwn2 ana , ana amik nikon lme lg .. last2 b4 rye da ade da .... skrg bru la boleh b'lgak kn kn ? apede hal ... aku beli gne wet aku bkn kau ... huhu ! ok b'blik pd cte asl ... mlm rye pnye la bsing kn ... dgn mrcun nye ta pna2 bnty ... biase la idup di kg .... mmg la bgini ... tp sy suke oke ... so mnjelang nye pg rye da bgn awl2 sbb pnuh excited nk pkai bju rye yg sungguh glammm.... taun nih 1fmly colour oren wokkk .... kebiasaan nye , adat maaf maafan nih kmi uat after blik smbhyang ... pas blik smbhyng , mule la drama jejak kasih , hiks ... *iklan sat....* pling ta cye , umo yg agk tidak mude ini msih m'dpt wet rye beb ... 2la untung nye ble kite blm kawen ... haha ... rye p'tme duk uma mkn2 then g rye uma pkck ... sbb pnt sgt kn so tade g mne2 la ...then mjelang la rye ke2 .... rye hari nih rye ngn my incik syam .... huhu ... kami bwk ank sdre skli .... g rye uma kengkawan ana la ... da mcm bwk ank taw ! last skli g uma ex ana kat sedili ... pas g sne , g la 1 pntai nih ... ta tau ape nme nye ... tp yg pasti bkn balau ... nk snap snap by nikon la beb ... ape gne ad BF bru tp smpan je kn .... hahaha .... ana sdre la tkang jd jurukmera nye ... dy ckp da mcm gmbr kawen da .... mane tak nye ,  bju same an .... blik uma dlm mghrb tuh ... syam duk uma jap smntre tggu mk ana msk ... menu mkn mlm dagind msk kicap , kobis grg , n spesel ade daging ruse .... 2je kot .... then rye ke2 nih pling pnt la ... g b'rye then rmai lak yg dtg uma ... ex lme dtg ngn 1fmly dy .. nk tak nk kne lyn la kn ... da dy tetamu kite .... mk mrtue ta mnjdi ckp yg sy suda kurssss ... wahhhhh ! sile la pgsan ye ... HAHA ! smlm (5.8.11) turn rye ke jb plak .... grak ke sne dlm tgahary ... g tesco sbb nk mkn popia basah n crispy creepe .... pas mkn , g uma syam ... lepak situ lame jgak taw .... ayh dy suh sy msk ... OMG ! sy nih da la paling hebat bab msk2 nih .... huhu ... kul 6lebih kmi grk g uma kwn syam ... area2 situ je .... tp mghrb da ade kat uma smle ... ta lme pown ... dlm kul 8 kwn dy dtg uma ... tgu2 syam lyn jap la kn .... pas mbe dy blik ktorg grak g uma kila ... kat tmn perling ... pehhh rindu beb kat kila .... syokkk sgt g uma dy ... sbb suasane g2 ana ta dpt ase kat uma .... hehe ... dkt kul 10 ktorg grak blik kote ... sumpahh sgt2 ngntk ... so tertido la dlm kete ... sian my incik syam drive surg2 .... hehe ... smpai sni dkt kul 11 lebih ... 2je cte rye kmi ... ta semeriah korang yg HOT2 tuh ... kami biase2 je ... so smbut pown biase2 je .... bwh nih pix rye+kawen kami ... opppssss !
tengok kat jari ade plaster oke... ta tipu kn ..
sekian , daaa ....

Thursday, 25 August 2011

kenangan skola-skola dulu beb !

salam ...
lame ta update coolblog ni .... da expired kot .... HAHA !
ok , now bkn nk cte sal choclte blog ke , honey dew ke , cappucino ke kn ...
tadi kn , ana tgk2 pix dlm albm kengkawan skola dulu ....
pehhh sumpahhh rinduu time skola .... mcm nk skola blik je taw ... !
time skola kenangan yg cun sgt nk ingat .... bwh ni ad pix yg ana amik la
untuk korang tgk , ta nk tgk ? ADE AKU KESAHHH KE WOOOOIII ?
ni pix mse form5 , sy sebelah ckgu sbb sy monitor asst. =)
time kelas stf ...
tgk sket je kn ? sbb sket ni la yg ponteng kelas..*penolong pown join taw ....*
kereta blkng 2 krete ckgu febret ktorg ... dlu cik , skrg da puan ... yg jejaka itu , peminat dy ..
punye la nakal smpai kn krete sorong tkang kebun ktorg sorok kn ...
ni time graduasi , sy tade =)
ni time g holiday kat tg.leman yg perempuan dpn ta pkai tdung ni tkang semak je .. kami bkn rkn sbye =)



miss this moment .... by ana =)

Saturday, 20 August 2011

Perlukah wanita menceritakan “Dara” pada temannya ?

assalamualaikum , entri kali ni , sy share dari 1artikel yg bru je sy bce =)

Apabila teman lelaki kita berbicarakan tentang “Dara” pasti membuatkan jiwa dan perasaan akan menjadi tidak tenteram. Kenapa pertanyaan sebegini harus diutarakan sedangkan pelbagai soalan boleh diajukan dan dipersoalkan? Adakah teman lelaki kita masih tidak mempercayai akan diri ini?
Masalah “Dara” merupakan 1 isu yang begitu sensitif bagi seseorang wanita kerana ia melibatkan soal maruah serta harga diri seseorang. Yang menjadi tanda tanya kenapa lelaki harus tahu akan jawapan tentang perkara ini? Sekiranya pasangan kita tidak mempunyai “Dara” adakah tanggapan negatif yang perlu diberikan kepadanya.. Mengikut pengalaman saya, apabila seseorang wanita itu yang kehilangan dara sejumlah 89% peratus teman lelakinya akan meminta hubungan cintanya diputus tanpa soal bicara.
Disamping itu ada juga yang terjadi disebaliknya seperti yang berlaku pada sahabat kita ini – (nama didalam petikan bukan nama sebenar)..
Haiza telah datang berjumpa dengan saya telah menyatakan teman lelakinya telah meniduri dan melakukan perbuatan yang terkutuk setelah dia mendapat tahu diri saya tidak mempunyai “Dara” gara-gara pernah terlanjur dengan bekas teman lelakinya. Semua ini berlaku apabila teman lelaki Haiza bertanyakan adakah dirinya mempunyai “Dara” lagi kerana teman lelakinya takut Haiza pernah melakukan hubungan dengan bekas kekasihnya..
Pada kali pertamanya Haiza tidak memberitahu tetapi buat kali kedua Haiza terpaksa membongkarkan segala kisah silamnya kerana teman lelakinya menyuruh diri Haiza bersumpah pada nama Allah adakah dirinya masih ada dara atau tidak.. Pada ketika dan saat itu Haiza menceritakan hal sebenarnya dimana beliau diperkosa oleh bekas kekasihnya akibat terminum pil khayalan dan akan mengugut untuk menyebarkan aksinya sekiranya Haiza menolak untuk melakukan hubungan sekali lagi..
Tetapi sayangnya teman lelakinya tidak mempercayai dan telah berkata “Jika awak sayangkan saya, buktikan keikhlasan sayang awak seperti mana yang berlaku dulu“. Disebabkan Haiza terlalu sayang pada teman lelakinya malah telah berjanji akan mengahwini bila Haiza menturuti segala kemahuannya..
Begitulah terjadi pada Haiza yang menjadi mangsa perangkap seorang lelaki yang ingin mengambil kesempatan keatas kelemahan dalam dirinya.
Berbalik pada perbincangan kita tadi inilah situasi sekiranya teman lelaki bertanyakan mengenai perkara ini kerana ada 2 kemungkinan akan terjadi apabila anda sedaya upaya untuk mengelak daripada untuk menjawab -
  • Teman anda tidak akan mempercayai dan ragu-ragu tentang status dara anda.
  • Teman anda akan mengambil kesempatan terhadap kejadian yang berlaku pada diri anda seperti mana yang berlaku pada Haiza.
Habis itu, macam mana anda hendak atasinya?
Baiklah saya kongsikan kepada anda “Bagaimana untuk mengatasi masalah ini”.
Apabila teman lelaki anda bertanyakan hal demikian, jangan sesekali elak untuk menjawab sebaik-baiknya berterus terang tentang diri anda kepadanya samada masih dara ataupun tidak.. Sekiranya masih dara dan teman lelaki anda masih tidak mempercayai, tabah dan kuatkan semangat untuk berkata begini padanya
Terpulang kepada awak untuk mempercayainya kerana saya berterus-terang kerana Allah s.w.t serta keikhlasan saya demi cinta suci ini”
Jika status anda disebaliknya – Berkatalah kepadanya ” Saya telah cuba untuk mempertahankan mahkota kesucian ini tapi telah punah akibat perbuatan yang tidak dapat disangkakan dan sekiranya awak cinta dan ikhlas bersama saya terimalah saya seadanya dan saya tidak sama sekali untuk melakukan perbuatan yang sama untuk membuktikan cinta saya pada awak“.
Semoga dengan perkongsian yang tidak sehebat mana ilmu Allah s.w.t tetapi cukuplah untuk saya mempertahankan martabat seorang wanita daripada diperlakukan oleh nafsu-nafsu segelintir lelaki.

sekian , by me ana

Monday, 15 August 2011

hilang nye seorang rakan =.='

assalamualaikum w.b.t ...
hari ini genap la 3hari saya dan teman2 yg lain kehilangan seorang kawan yg membesar bersama ...
walaupown arwah seorang lelaki , tp ats dsr persahabatan , tak menhalang kan kmi untuk berkawan ...
arwah seorang yg sgt pemurah , ana pna g mkn2 ngn dy kat teluk sengat , arwah mmg ta berkira orgnye ...
arwah terlibat dlm kemalangan yg meragut nyawa ketika di klinik bndr mas untuk terus bertahan ...
info yg ana dpt , arwah kemalangan dlm pkul 2lebih a.m ... pg 2 dlm kul 3lebih ana dpt 1panggilan dari
bos ana ... mule2 ana ta sngke la kn ... pg2 kol , ingat kn ade ape... then ana tekad bertanya melalui
pesanan ringkas (sms) .. bos ana bgtau fendi da meninggal ... ana mmg ta sngke bnde ni jd ... ana sngke kn
diaorg nk main2kn ana ... tp lepas ckp ngn bob , dri nada suare , ana tau berita nih berita realiti. ...
bob surh ana g sne ... pg2 da kjut fmly ... ana g klnk jugak , ana , abg ana , cakbin , lori n gemuk ...
smpai2 sne , ana g tgk arwah kat dlm ... time nih arwah mmg da tade kat alam fana nih ... mak arwah
da menangis2 kat sisi arwah ... ana cuba tenang kn mk arwah ... dlm 10minit lepas tuh polis bwk arwah
ke hospital kota tinggi untuk bedah siasat ... lepas dari tu , kmi semua berpecah , ade yg g hospital , ade yg blik..
ana trus blik sbb time nih da dkt wktu sahur ...ana smpat bgtau kawan2 yg lain ... lepas solat sbuh dan mendoakan arwah , dlm kul 6 lebih ana bru tido sbb bru lepas balas msj kwn2 yg b'tanyakan arwah ..
dlm kul 7.15 , ana da bgn sbb da jnji ngn kawan nk g uma arwah kul 8 .. lpas siap2 , trus g ... kat uma arwah ,
ana n kawan ana serta org2 blok arwah sempat sdekh kan yassin untuk arwah ... ana tgu smpai kul 11lebih ..
akk ipr arwah bgtau mybe lepas asr bru smpai ... so kmi pown blik .. tp ana ta dpt smule , sbb nk g cri
kain lngsir yg mk pesan ... so ana trus siap2 dlm kul 1lebih ... mse otw nk g , ana lalu dpn uma arwah ...
aa tgk van jenazah bru je tiba ... dan rakan2 arwah semua ade ... terkilan jgak sbb ta dpt tgk arwah
uat kali terakhir ... tp ape kn daya ... doa dri kejauhan saje yg mampu ana bg ... moge ape yg jd ats arwah ,
jd pgjaran untuk teman dan sesiape je yg bce entri kali ni .... bwh ni antre gmbr2 kenangan arwah dan rakan2 nye , sekian ...semoga roh nya dicucuri rahmat dan dipelihara di sisi yg maha esa , al-fatihah untuk arwah mohd afendi bin ahmad , 20ogos2011 ..







Thursday, 11 August 2011

dating + shopping = penat oke =.='

salam salam warga blogger ... =)
oke ... mule2 mls nk edit blog ... tp sbb boring , edit jugak la ye tak ...
oke , sblm bce , sume msti tgk tajuk kn kn ? entri kali nih cte about yesterday ....
khamis 11ogos2011 ... semalam ana cuti keje ... sbb nk shopping ...
sume orang da shopping , ana je blm ... ta leyh jd kn ... so , lpas bncng2 ngn syam ,
syam ajk la g shopping ... pagi2 da bgn nih taw .... tp duk golek2 dlu ats katil ...
lw kje , da lincah da bgn ... ni sbb ta kje kn ... n tambh2 lg si keding tuh blm bgn ...
tgk jam da dkt kul 10 ... syam bgn kul 9lebih ... time nih da siap mndi ...
sebab syam lmbt lg kn , so g la cc jap ... then da agk lame kat situ syam kol ckp
nk cuci kete jap ... makin lme la ana duk cc ... da kul 11lebih mct syam tnye lmbt lg ke ta ...
sbb mate agk mengantuk .. ingat dpt lelap la kn ... rupenye dy da otw , then ana trus blik uma ...
sbb nk siap2 ... pas siap2 , dengar la mas posmen nih naik uma ... dlm aty ckp 'nih mesti
barang aku punye....'kua2 uma , tgk abg ana nga isi ape bnde tah kn ... tnye la kat dy , 'brg ana ke'
dy ckp a'ah ... so g la menghampiri posmen tersebut .. yg pelik nye ade 2brg ... pas uh siap tnye
posmen tuh , knp ade 2 nih ? punye la dungu kn kn ... mcm posmen tuh yg bg brg tuh ...
posmen tuh just hntrkan je kn ... bkn tau pown ape isi dlm nye ... hampehhhh btul ... posmen uh snyum2 ...
ckp 'dek , kalau ta nk brg tuh bg abg je dek...' ana un snyum kn jela ... motif , hnye snyuman je mampu ana bg ...then dengan rakus nye bkk plastik 2 , yg 1brg nih ana tau la brg ape ... yg lg 1 nih yg ta tau ...
pas bkk bru la tau ... rupe nye , mknan untk bos ana ....then msuk bilik bwk 1bgkusan nih ,
ngn penuh excited , trus je bkk ... then sgt2 teruja nk cube ... nk tau cube ape ? bgkusan td tuh
maxi skirt yg ana order ... akhir nye , sampai jugak ... alhamdulilah ... hehehe , ana un cube la skirt tuh ...
trus kol mbe tnye dy kat ne ... sbb nk uat sesi photografi sket =) , ana g la dtg tmpt kje dy ...
kat situ jugak location photografi ana ... nih smntre tggu syam kn ... ana dpt mct syam , dy bgtau da smpai jmbatan ...ana ckp ah lambat lg la uh smpai .... so ana singgah kat tmpt kje jap ... ta smpai 5minit
syam ckp da nk smpai ... ngn agk gopoh , ana g tggu syam kat kdai ... sbb syam agk sengal sket
untuk fhm jln ke uma ana ... HAHA ! da smapi uma , tuka skirt ke sluar biase je ... senang untk
p'gerakan ... da amik mcm2 bekalan untk bg akk ana , ktorg pown gerak la kn ... 1st place yg ktorg g ,
g pasarayeku kat kota tinggi .... sbb nk cri lngsir ... bli da siap je ... korang cye ta lngsir da sipa untk
1tingkap RM22.90 ? ta cye ? tolong la cye oke ... sbb ana da bli ... oke langsir nye ... uma felda
ta sme cm uma bndr ... uma bndr ade 3 4 je tingkap kn .... ana amik 8untk tingkap , 3untuk pintu ...
sume sekali RM239.90 ... cye kan oke .... lepas da settel sal lngsir , ktorg grak g care4 ... sbb
nk tgk kat butik firstlady ... ana salu g kat tesco ... tp nk try kat tmpt lain ... pehh hampehhh taw ...
tade yg lawa kat first lady situ .... ana nk cri colour oren ... sbb tema fmly ... colour itam tema
ngn syam ... nseb la kat care4 ade butik BLISS ... so tgk2 , ad la colour itam .. ana mntk syam
tlg plih kn ... dy plih kn , amoy kdai tuh ckp ,ana leyh pkai saiz 36 o 38 ... no nye mcm byk kn ...
tp rupe2nye , 36 tuh pling kecik ... maaf la , ana mmg ta tau ... sbb dkt firstlady kn pkai saiz huruf ...
amoy tuh suh ana cube saiz 36 , ta cye la wookkk leyh muat ngn saiz tuh ... wahwahwah ...
sgt2 suke oke ... nih ta tipu taw ... then ana suh syam pilih bju untk colour itm plak ... mmg mls
la nk cube kn .... tp amoy tuh suh cube sbb dy ckp tkot lengan ta muat ... hellooo , ingat lengan sy gemukk ke ? aishhhh ! tp g gk la kn cube ... tkot gk , HAHA ... g cube , aisehhhmen .... muat ++ ade ruang lg taw ..
hahaha ... then nk g byr ... nseb ade member card ... dpt la dskaun ... kalau tade member card ,
ana ase rm4++ kot kne ... ta pown hmpir 4oo untuk 2bju .... da lepas pnat kn diri mencube bju ,
g atm sat , cucuk wet ... tkot tade lgnsung kn ... bhye ... agenda seterusnye nk g cri kasut ... =( ,
tp kat situ tade lak 6pk kdai kasut ... kua la dri care4 ... ana ajk syam g econsave senai ...
syam un nk g sbb nk bli syampoo , ana nk cri kasut ... tp tade jugakkk ... hampehhh betul ...
pas da membebel kat syam sal kasut , grak g uma akk nk anta sgle mcm mknan ... dtg2 ,
tgk mayra tido kn ... ape lg , kacau jela .... sbb da rindu kat dy ... syam pown pegang , ohh god !
sweet la , like father n daughter ... HAHA ! ... jam da hmpir ke pukul 6 ... pd prncangan nk g buke
uma syam ... punye la sgn kn ... nguk punye syam dy pkse jugak ... kul 6lebih kmi g bazar dkt2
area uma syam ... g bli kebab , popia bsah n air ... pehhh pnuh la sgt2 org time nih ... pening2 ....
pas uh kmi balik , tgu la wktu b'buke ... dan da selamat la berbuke .... pas mghrib dlm kul 8lebih
kami grak g pasar borong pandan ... sbb syam da pjuk2 , dy ckp kat sne ade kasut ... tp mmg nk
kne g sne pown ... sbb ad nk blikn bju kawan kirim ... pusing pnye pusing , jmpe la 1kdai nih n blikn la mbe pnye bju .... syam cri songkok ... yg paling2 hampehhh kasut ta dpt ... oke down seketika ...nk grak g
kete , t'6pk 1 rantai nih ... rantai brung hantu ... kat internet mhl beb ... so bli la kn ... then kmi grak
trus blik kota ... smpai kota hampir kul 11.30 mlm ... heppy sgt tp hampehhh sbb kasut tade ...
ok , nk tgk pix smlm ? tp ta byk la ... sekadar tatapan je oke ... tQ 4 reading =) LOL<3







sekian , by ana ....

Tuesday, 2 August 2011

kawan kadangkala lawan =.='

saLam ....
hari ni hari ke3 umat islam di seluruh negara berpuasa ...
selamat berpuasa untuk semua =) ..
see my tajul atas tuh ? ade yg sentap ke ?
hope tade la kn ....tapi ana yg sentap ade la ..
hehehe ... bukan nk ngate , bkn nk mengutuk ....
memang ni blog ana , hak ana nk cerita ape2 pown ...
tapi nk buat ape tmbh2 dosa kn kn ? ok ...
ni just luahan je kot ... bkn ape2 taw ! ..
last week before kite semua sambut puasa ,
ade 1 hal da jadi antara ana , dan kawan ana ...
kawan agk rapat la jugak ... korang bce entri ni
n cube byngkan korang kat dlm situasi ana ...
ade surg mamt ni tetiba anta kat wall ana cm ayt2 saiko la kn ...
b4 this , mamat nih ngn kawan ana .... tp ana ta tau sejauh mne
hbgan mereka ... then ana IM kawan ana ... ana ckp gny ,
'weyh knpe ngn si A (bkn nme sbnar) nih...? cube ko tgk
kat wall aku' , kawan ana ta rep IM ana ... tp dy like ape
yang mamat tuh bg kat wall ana ... salah ana ke bila mamat
2 tulis cm g2 kat wall ana then ana bgtau kat dy ....
salah ana ke guys ? ana IM kawan ana balik , ana ckp gni ,
'weyh ko jgn salah fhm pulak , aku ta tau pape' ...
die diam lg ... ana tau dy mra ... tp salah ana ke ?
ana pown ta knl mamat tuh .... then tibe2 kat wall dy ,
dy tulis 'ta cye sape2 pown ...' sbgai kwn yg agk rapat ,
ana teramat2 sure kalau korang pown , mesti korang terasa ....
dy da knl ana lame , tp dy ta cye kn ana .... knpe msty cm g2 ?
then ana post kat wall ana , ana ckp , nk buang kawan , tade hal la ...
g2 la ayt nye ... tapi status die yg smlm , mmg uat ana sentap gyler ...
ana ta ckp pown , kalau kwn ngn budak HOT , akn masuk neraka ...
dan ana ta ckp pown yg ana berlitup2 nih ana akn sure msuk syurge ...
memang betul ape dy ckp kat wall die , kita hanya insan biasa ,
ALLAH je yg boleh tntukan sume tuh ... kita tade hak ... tapi ayt die tuh ?
same jugak kn ? die pown tade hak nk ckp yg berlitup2 ta cmfirm
msuk syurga ... die spatot nye ta boleh ckp mcm 2 ... sbb bkn ana je yg
pkai tdung ... lagi 1 die ckp die nk cool bln pose , kalau da mcm gini gaye nye ,
same je mcm bkn bln pose ... korang fikirkn la ye ... ape2 pown , bia la dy hepy
skrg , lastly ana bg 1 hadis , ana tertarik dgn status sepupu ana nih :

Rasulullah SAW berkata, "Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukan zina, apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya. Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat, tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat." (Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad)